/
/
/
/
AeroPress Original zaparzacz do kawy
Producent: Aeropress
Aeropress to tak naprawdę pierwszy ekspres do kawy, łączący przystępność i prostotę ze zdolnością do wytwarzania najwyższej jakości kawy. Jedynie czego potrzeba, by przygotować ulubioną kawę, to: podwójna porcja średnio zmielonej kawy (około 16-18 gramów) i gorąca woda (około 90 stopni). Zasada działania jest podobna do French Pressu i wykorzystuje metodę tłoka. Jednak w AeroPressie nie oddzielamy kawy od „fusów”, ale przeciskamy (około 20-30 sekund) przez wodę pod niezmiennym ciśnieniem. Technika przygotowania kawy w Aeropressie powoduje, że zyskuje ona głębię smaku i niepowtarzalny aromat.
AeroPress występuje w jednej "pojemności". Za pomocą urządzenia można przygotować od 1 do 4 kaw, które można jeszcze rozcieńczać.
W zestawie:
100 filtrów na start,
łyżkę,
mieszadełko,
AeroPress.
Ważne:
wykonany z tworzywa niereagującego z żywnością i wodą
wytrzymały na upadki
czyszczenie zajmuje kilka sekund
przygotowuje od 1 do 4 kaw
wyprodukowany w USA
doskonały na wyjazdy, do biura i domu
Mielenie kawy:
Aeropress jest ciekawym, idealnym do eksperymentowania urządzeniem. Na początku proponujemy kawę zmielić jak do klasycznego French Pressa, jednak z czasem stopień zmielenia zmniejszać, szukając ulubionego smaku.
Filtry:
Zestaw zawiera filtry papierowe, jednak ciekawym rozwiązaniem są również filtry stalowe, wielokrotnego użytku: Filtr IMS Superfine lub filtry regulowane firmy FlaBean: RGB Core lub sRGB Barista które dają nam dodatkowe możliwości zmiany parametrów parzenia.
Kilka przepisów na kawę:
Paulina Miczka, mistrzyni świata Aeropress 2017:
metoda invert
35 gramów kawy zmielonej na średnią grubość (8 w 10-stopniowej skali)
370 g wody o temperaturze 84 stopni
zalewaj 150 gramami wody przez 15 sekund
mieszaj przez 20 sekund
odczekaj 30 sekund
przeciskaj przez 30 sekund
dolej 160-200 gramów wody
Filip Kucharczyk, mistrz Polski i mistrz świata Aeropress 2016:
metoda invert
35 gramów kawy zmielonej dość grubo
przez 15 sekund zalewaj 150 gramami wody o temperaturze 84 stopni
przez 20 sekund mieszaj drewnianymi pałeczkami
po 60 sekundach odwróć Aeropress i zamieszaj całym urządzeniem
przeciskaj przez 30 sekund
dolej 100-120 gramów wody
Lukas Zahradnik, mistrz świata Aeropress 2015:
metoda invert
20 gramów kawy
zalewamy przez 15 sekund niewielką ilością wody o temperaturze 79 stopni
mieszamy całym cylindrem przez 15 sekund
zalać resztą wody w 10 sekund
odwrócić urządzenie i przeciskać przez 45 sekund
Sklep: swiezopalona.pl
Cena:
151.25
PLN
Przejdź do sklepu