UNS NATURALNA K2 MK-7 60 VEGEKAPS
Producent: UNS
Dlaczego warto wybrać produkt NATURALNA WITAMINA K2
vitaMK7? Przebadana, naturalna witamina K w formule -
vitaMK7®. Solidna dawka - 200 µg witaminy K w każdej kapsułce.
Dodatek naturalnego błonnika - OraftiGR. Pomaga w utrzymaniu
zdrowych kości i zębów. Przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia
krwi. Kapsułki roślinne delikatne dla żołądka. Suplement diety
Naturalna Witamina K2 MK-7 zawiera 200 µg witaminy K w każdej
kapsułce, co stanowi ponad 250% dziennego zapotrzebowania
na tą witaminę. Zawarta w produkcie witamina K to gwarancja
najwyższej jakości. Surowiec vitaMK7® to naturalna, aktywna forma
witaminy K (menachinon-7), pozyskiwana metodą fermentacji przy
użyciu kultur bakterii Bacillus subtilis. Wykazuje on doskonałą
aktywność biologiczną i zawiera ponad 99% all- trans menachinonu. W
składzie produktu znajduje się również inulina – OraftiGR. Jest to
naturalny błonnik o wielokierunkowym działaniu. Wspomaga
perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie, usuwa z organizmu różne
toksyny oraz pomaga kontrolować glikemię. Witamina K nie tylko
odpowiada za zdrowe kości i krzepliwość krwi, posiada także
właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Dużym atutem jest
brak jakichkolwiek substancji dodatkowych w składzie. Produkt jest
całkowicie pozbawiony substancji wypełniających,
przeciwzbrylających, konserwantów i barwników. Kapsułki roślinne
użyte do produkcji Naturalna Witamina K2 MK-7 są przyjazne dla
wegan i wegetarian. Całość dopełnia ciemne, szklane opakowanie,
które jest przyjazne dla środowiska oraz gwarantuje bezpieczeństwo
substancji zawartych w preparacie. Formuła vitaMK7® menachinon-7 w
biologicznie aktywnej konfiguracji all trans
Witamina K2MK-7 Spośród różnych analogów witaminy K, na
szczególną uwagę zasługuje długołańcuchowy menachinon-7 (MK-7).
Związek ten cechuje bardzo dobra biodostępność, a w porównaniu z
witaminą K1 o wiele dłuższy okres półtrwania, przejawiający się
bardziej stabilnym poziomem w surowicy krwi oraz wyższą akumulacją
(nawet siedmio-, ośmiokrotną) w czasie długotrwałego zażywania. Po
raz pierwszy, menachinon-7 wyizolowano z natto, tradycyjnej
japońskiej potrawy uzyskiwanej w wyniku naturalnej fermentacji
gotowanej soi, prowadzonej przez Bacillus subtilis spp. natto.
Ponieważ szczep ten jest jadalny i w pełni bezpieczny, metodę
fermentacji z udziałem tego drobnoustroju uznano za najbardziej
korzystny sposób pozyskiwania witaminy K2MK-7, również vitaMK7®.
Konfiguracja all trans W środowisku naturalnym, bakterie w tym
Bacillus subtilis natto - wytwarzają witaminę K2MK-7 jedynie w
formie all trans. Ta naturalna konfiguracja przestrzenna warunkuje
aktywność biologiczną witaminy. Jej analogi cis nie są aktywne. Z
tego też względu, wszystkie dostępne badania kliniczne
przeprowadzano z wykorzystaniem witaminy K2MK-7 pozyskanej w wyniku
fermentacji prowadzonej przez Bacillus subtilis natto. FERMENTACJA
VS. SYNTEZA CHEMICZNA FERMENTACJA W ostatnich dekadach opracowano
szereg przemysłowych metod pozyskiwania menachinonu-7. Pomimo tego,
bioprodukcja witaminy K2MK-7 na drodze fermentacji prowadzonej
przez Bacillus subtilis natto pozostaje procesem pierwszego wyboru
oraz złotym standardem pozyskiwania tej substancji aktywnej. Nade
wszystko,jest to metoda naturalna, pozwalająca na uzyskanie wysoce
czystego produktu w formie all trans. W przypadku vitaMK7®,
zawartość menachinonu-7 w tej konfiguracji przekracza nawet 99%.
Generalnie, chemiczny profil witaminy pozyskanej w drodze
fermentacji jest typowy dla menachinonu-7 obecnego w natto. Zawiera
ona nieznaczne ilości menachinonu-6 (MK-6), który uznaje się za
wskaźnik naturalnego przebiegu procesu syntezy K2MK-7. Łagodne
procesy ekstrakcji z płynnego medium pofermentacyjnego oraz równie
łagodne zatężanie i oczyszczanie, pozwalają na zachowanie
konfiguracji trans, uniemożliwiając zajście (foto)-oksydacyjnej
modyfikacji bocznego łańcucha witaminy K2MK-7. Proces biosyntezy
jest w pełni odtwarzalny i dobrze skalowalny. Opiera się on o
odnawialne źródła, generuje niewiele odpadów i jest
energooszczędny. SYNTEZA CHEMICZNA Tańsza, chemiczna synteza
witaminy K2MK-7 wykorzystuje szereg skomplikowanych reakcji
chemicznych z udziałem rozpuszczalników organicznych, zarówno na
etapie syntezy, jak i w trakcie agresywnych procesów oczyszczania.
W wyniku tego, uzyskuje się produkt końcowy będący mieszaniną
izomerów cis i trans, oraz mogący zawierać inne izomery
strukturalne, których aktywności i bezpieczeństwa nie udowodniono.
Skład takiej witaminy K2MK-7 jest zatem złożony i nie do końca
zdefiniowany. Problem jakości preparatów K2MK-7 dostępnych
na polskim rynku Analizy dostępnych na polskim rynku gotowych
produktów zawierających K2MK-7 wskazują na ich zmienną czystość
izomeryczną, co niewątpliwie przekłada się na niską aktywność
biologiczną. Dzięki opracowanej, zaawansowanej metodzie
analitycznej, Szterk i in. wykazali ogromne zróżnicowanie
zawartości witaminy K2MK-7 w ośmiu dostępnych na polskim rynku
suplementach die
Sklep: supleprofit.pl
Cena:
59.00
PLN
Przejdź do sklepu